Így válasszon karórát

Órát vásárolni nem nehéz, de megfelelő óra vásárlása előtt jó tudni néhány dolgot. Néhány egyszerű tudnivalóval segítünk annak érdekben, hogy olyan órát válasszon, melyet megelégedésére tud viselni.

Elegáns, divatos vagy sportos? Milyen karórát válasszak?

Azért, hogy boldogan viselje karóráját, legjobb ha az egyéniségéhez, stílusához választ karórát. Nagyon fontos, hogy tudjuk, mit szeretnénk elvárni a leendő óránktól. Sportoláshoz szeretnénk használni vagy üzleti megjelenéshez, kiegészítőként. Ön sokat sportol, a mindennapokban szeretni a kényelmes laza, sportos öltözéket? Akkor a sportos karórákat ajánljuk. Gyakran visel öltönyt, inget? Elegens, klasszikus karóra ami jól állhat Önnek. Trendin öltözködik, szerti és követi a divatot? Ebben az esetben a divatos karórák közzül válogasson. Vagy miért ne lehetne két vagy három karórája? Légyegében bármelyik típus mellet is dönt a lényeg, hogy meggondoltan vásároljuk meg kedvencünket.

Szerkezet

Két alapvető működési elvet hordozó órát különböztetünk meg: mechanikus és elektronikus.

  • Mechanikus óra: a meghajtó erőt a húzórugóban tárolja. Lehet felhúzós vagy automata. Az autmata mely a kézen mozgás következtében egy rotor (lendtömeg) húzza fel az enegriát tároló rugót az órában.
  • Elektronikus óra: a szerkezetben egy gondosan formára vágott kvarc kristály és a rajta áramló folyamatos impulzusok segítségével működnek. Lehet analóg vagy digitális kijelzéssel, vagy ezek kombinációja.

Funkció

Vásárlás előtt érdemes eldöntenünk szeretnénk-e bármilyen plusz funkciót. Ébresztő és visszaszámláló funkciók, világidő és stopper, háttérvilágítás vagy fluoreszkáló mutatók, holdfázisok, GPS. Dátum kijelzés vagy öröknaptáras óra. Elég ha cseppálló, esetleg vízálló legyen, de ha búvárkodni szeretni már egy más fajta karóra lesz szüksége. Érdemes eldöntenünk szeretnénk-e bármilyen plusz funkciót, amely megkönnyítené az életünket vagy sem.

Az óra mérete

Nincs komolyabb szabály arra nézve, hogy a méretét tekintve milyen órát válasszunk, ez csak ízlés kérdése, de mégis jelentősége van. Minden általunk forgalmazott óránál feltüntejük annak méretét. A képek nem adják vissza az óra valós méretét, ezért érdemes lemérni ha van már otthon karórának, és ahhoz viszonyítani a kiszemelt órát. Egy kisméretű óra, egy férfikézen, nem kelt túl jó benyomást. Egy erős férfikézen, egy nagyobb karóra, sokkal férfiasabbá tesz. Amennyiben nagy órát választunk, akkor annak viselése kényelmetlen lehet, lazán forog majd a csuklón, ha viszont túlságosan ki méretet választunk, az túlságosan gyerekes hatást kelthet.
Viszonyításhoz az alábbi képet ajánljuk figyelmébe:

Az óraszíj anyaga

Karórákat többnyire fémcsattal, bőrszíjjal, szövetszíjjal vagy kaucsuk szíjjal vásárolhatóak meg. Mindegyiknek megvan a maga előnye, és hátránya is a többivel szemben.
A fémcsatos órákat egész évben hordhatjuk, alkalmasak lehetnek akár elegáns viselethez, de megfelelő vízállósággal párosítva extrémebb igénybevételt is jól tolerálnak. A bőrszíj nyáron nem praktikus, hiszen az izzadság károsíthatja, viszont kényelmesebb viselet. A bőrszíjról tudni kell, hogy annak élettartama napi használat mellett kb. 1/2 és egy év közé tehető. A kaucsuk, vagy gumi anyagánál fogva vizes használatra kiválóan alkalmas. Sportos viselethez, funkciótól függően speciális sport célokra is használhatók. A szövet szíjas órák jól bírják a vizes körülményeket, használat után gyorsan megszáradnak. Felületük nem repedezik meg, mint például a kaucsuk vagy a bőr. Ha igazán nagyvonalúak akarunk lenni, vegyünk mind a kétfélét az órához, hogy lehessen cserélgetni.

Az óratok anyaga

Az óratokjának (óraház) anyaga igen sokféle anyagból készülhet. A leggyakrabban használt fém a karórák anyagában a rozsdamentes nemesacél, mely nem tartalmaz krómot és nikkelt, így nem okoz allergiát, fém érzékenyek is bátran viselhetik, akár egész nap is. A kerámia a ’80-as évek közepétől jelent meg az óraiparban. Tulajdonságai révén kiválóan alkalmas mindennapi használtra szánt órákhoz. A plasztikot vagy műanyagot gyerek órákban, sport órákban vagy alacsonyabb árú karórákban használják. Könnyűvé, légiessé, ugyanakkor sérülékennyé teszi az órát. Rendszeres napi használattól színeződhet, kophat, karcolódhat a felülete, extrémebb igénybevétel esetén pedig akár el is törhet. Az ötvözet olyan fémes anyag, amely legalább két kémiai elemből áll, amelyek közül legalább az egyik fém. Abban az esetben, ha Ön fémérzékeny ajánlott antiallergén, bőrbarát titánium tokozású és csatos órát választani.

Automatikus vagy öröknaptáras óra

Automatikus naptárral rendelkezik egy óra, ha a hónapokat is felismeri, míg öröknaptárasról, ha a szökőéveket is. Az öröknaptáras karórák előnye, hogy a nem 31 napos hónapot követő első nap sem kell utánállítani, korrekciót végrehajtani, az utóbbinál, pedig a naptár funkciót csak egyszer szükséges beállítani, majd azt követően mindig a helyes dátumot mutatja.

Az óra vízállósága

Az általános használatra készült karórák szabvány szerinti jelöléseik a következők lehetnek:

  • Water Resistant – Minimális szintű víz elleni védelem
  • Water Resistant 30M vagy 3BAR vagy 3ATM – Alacsony szintű víz elleni védelem
  • Water Resistant 50M vagy 5BAR vagy 5ATM – Alapszintű víz elleni védelem
  • Water Resistant 100M vagy 10BAR vagy 10ATM – Közepes szintű víz elleni védelem
  • Water Resistant 200M vagy 20BAR vagy 20ATM – Magas szintű víz elleni védelem

A karórák vízállóságáról bővebben itt írunk.