Svájci vs. Japán óraszerkezetek

Svájci vs. Japán óraszerkezetek

Mi az az óraszerkezet?

Az óra szerkezet azóta arra a részére utal, amely a mutatót az óralapon mozgatja, hogy járjon. Gyakran úgy írják le, mint az óra „szívét”, de talán az „agy” pontosabb lenne – a napszak nyomon követése mellett az óra mozgását olyan funkciókkal látják el, mint a naptár és a kronográf.

Svájci óraszerkezet

Svájcról mindenkinek a sajtok, magas hegyek, csokoládé, semleges külpolitika és persze a kiváló minőségű órák jutnak az eszébe. Már Ön is láthatott ’”SWISS MADE” feliratot a karórán, melyet mint egy megkülönböztető jelölésként hirdeti az adott karóra minőségét. A “ SWISS MADE” ugyanis egy minőségrendszert jelöl, amelyet hosszú évek során fejlesztettek ki. Nem csak a származási országot jelenti, hanem a kimagasló gyártási technológiát is, melyekre a vevő nyugodtan rábízhatja magát.

A nem óra rajongók is elismerik, hogy Svájc határozza meg a mércét, amely alapján minden más órát elbírálnak.

Érdekes módon nem a svájciak voltak az elsők, akik elég kicsi órákat készítettek ahhoz, hogy magukkal vigyék az emberek. Valójában a németek csinálták először hordozható órát. kb. 1509 és 1530 között. A legkorábbi hivatalosan is dokumentált órát Peter Henlein készítette 1530-ban a németországi Nürnbergben. Ebben az időszakban az órák több mint 8cm hosszúak voltak – egy kicsit túl nagyok ahhoz, hogy zsebben elférjenek. Mivel az órák ritkák és drágák voltak, kevesen engedhették meg maguknak.

A 16. század folyamán a svájci óraipar lassan erősödött, ahogy a nyugat-európai – különösen a francia hugenották – menekültek Svájcba érkeztek, hogy elkerüljék a vallási üldöztetést. Amikor Genfben letelepedtek, magukkal hozták órakészítő tudásukat. Egy évszázad elteltével, Genf hírnevet szerzett a kiváló minőségű óragyártás terén. A 18. század végére Genf évente több mint 60 000 órát exportált! Ebben az időszakban számos újítás történt, köztük Abraham-Louis Perrelet, aki 1770-ben megalkotta az „örök” órát – a modern önfelhúzós óra alapját tette le.

Japán óraszerkezet

A németekkel vagy a svájciakkal ellentétben a japánok számára az óraipar inkább a 20. században kezdett el fejlődni, és az elmúlt években exponenciálisan nőtt. Az 1970-es évek előtt a svájci óraipar a világ órapiacának 50%-át készítette. Vagyis egészen addig, amíg a Seiko, egy japán óragyártó cég be nem mutatta a világ első kvarc karóráját „the Astron” néven.

Az ezt követő években ez a technológia egyre népszerűbbé és keresettebbé vált – annyira népszerű, hogy a svájci óragyártásban „kvarcválság” volt. Mivel a svájciak kezdetben nem alkalmazkodtak a változásokhoz, ez gazdasági felfordulást és hatalmas elbocsájtásokat okozott.

A kvarctechnológia felfordulást okozott az iparban, és az elkövetkező néhány évtizedben csata folyt a legjobb, legvékonyabb és legmagasabb értékű, legmagasabb minőségű órákért. Végül Svájc az 1980-as évek elején néhány kulcsfontosságú innovációval és pénzügyi mentőcsomaggal megválthatta hírnevét (az ország harmadik legnagyobb exportipara az óraipar). Ahogy a kvarctechnológia tovább fejlődött, a napelemes, fény- és automata (mozgásmeghajtású) órák mind beléptek a játéktérre.

Mi a különbség a svájci és a japán szerkezet között?

Amikor a svájci kontra japán óraszerkezetekről van szó, általában két irányzat létezik. Technikai szempontból nincs nagy különbség a kettő között, de a kidolgozás módja és az, hogy az órásmester mely tulajdonságokra helyezi a legnagyobb hangsúlyt, eltérő. Összességében a funkcionalitás az első számú hangsúly a japán szerkezeteknél, míg a svájci szerkezetek inkább a kivitelezésre összpontosítanak.

Az egyik fő különbség a két szerkezet között, hogy a japán szerkezetet többnyire egy animált robotsor állítja össze. Ez a folyamat kevesebb lehetőséget jelent az emberi hibákra, de kevésbé részletes, „nyersebb” megjelenést is eredményez. Az egész japán megközelítés a hatékonyság és a funkcionalitás körül forog. Ezeket az órákat precízen és hatékonyan készítik, az esztétika pedig inkább másodlagos gondolat, bár az utóbbi években a kidolgozottság is nagy mértékben fejlődött.

Míg a japán szerkezetek alacsonyabb árakat kínálnak, a svájci gyártású órák évszázados öröksége és a minőség miatt is jóval magasabb áron lehet a miénk.