Az idő megjelenítésének módjai

Karóra kijelző típusok

A karórák kijelzője lehet, analóg, digitális – e kettő kombinációja az analóg + digitális – és az érintő kijelzős.

Analóg karórák: Az analóg óra esetén az időt általában mutatók, vagy más, az idővel arányosan mozgó alkatrész mutatja. A mutatók elfordulási szöge arányos az eltelt idővel. Az analóg karórák számlapján számok és/vagy jelölések láthatóak, de vannak olyan változatok is melyeken ezek közül egyik sem található. A legtöbb analóg karórán óra, perc és másodperc mutatók találhatók. Ezen kívül tartalmazhatnak dátum ablakot, holdfázis jelölést is, valamint hogy éjszakai is lássuk a pontos időt a mutatók sok esetben sötétben fluoreszkálnak. Az un. kronográf karórákon kettő (perc, másodperc) vagy három (perc, másodperc, tized másodperc) tárcsa található, melyeket stopper funkcióként szolgának. Ezek a karórák mechanikusan mozognak, ezt használva az idő tartására. Azok a karórák, melyek mutatója fluoreszkál, a pontos idő sötétben is könnyen leolvasható. Némi hátránynak azt lehetne felhozni, hogy bizonyos esetekben, ha nincs jelölés számlapon, nehezebb a percre pontos idő leolvasása. Szervizelésük, javításuk könnyebb, mert csak mechanikus alkatrészekből épül fel.

Digitális karórák: Legelterjedtebb a folyadékkristályos kijelző, vagyis az LCD alkalmazása. A folyadékkristályos kijelzők őse a kvarcórákban fordult elő először. Ezekben a kijelzőkben a molekulák elhelyezkedését feszültséggel lehet befolyásolni, amik a rájuk eső fényt visszaverik. A digitális óra pontosan megjeleníti az órát, percet és másodpercet. Nem kell hunyorogni, egy pillanat alatt leolvashatjuk a másodpercre pontos időt. A legtöbb digitális karóra multifunkciós, ami azt jelenti, hogy a pontos időn kívül más funkcióval is rendelkeznek, ilyen az ébresztés, háttérvilágítás, stopper, az időzítő, a digitális dátum és nap megjelenítés. Esetlegesen második vagy harmadik időzóna beállítására is van lehetőség. Sötétben a leolvasáshoz fényforrásra van szükség, ezért az órák kis fényforrást is tartalmaznak. A teljesen digitális felépítésű kvarcórában a nyomógombokon kívül nincs más mozgó alkatrész. Szervízelésük alkalmanként nehezebb lehet, egy- egy hiba esetén a szerkezet cseréje csak a megoldás.

Analóg + Digitális kijelző: Ez a kijelző típus az előző kettő kombinációja. Tartalmaz analóg és digitális kijelzőt is, ezzel ötvözve az analóg kijelzők kinézetét a digitális kijelzők funkcionalitásával. Jó választás ha szereti az analóg karórák klasszikus megjelenését, de szeretne több funkciót a karórájában.

Érintő kijelzős karórák: Az érintőképernyős órákat okosóráknak is nevezik. Az érintőképernyős óra az okostelefonhoz hasonlóan működik. Színes LCD érintőképernyővel rendelkezik, és az ikon megérintésével érheti el a kívánt funkciókat. Az érintőképernyős karórák rengeteg funkcióval rendelkeznek és a telefonját is kezelheti róla. Üzeneteket küldhet, hívásokat indíthat és fogadhat, napi aktivitását mérheti és jelenítheti meg. Kényelmet kínál, és egyben nagyon hasonlít egy okostelefonra, amit a csuklónkon viselünk.

Melyiket válasszuk? Itt mindenkinek az egyéni ízlése a döntő, illetve az hogy pontosan mire is szeretnénk használni a karórát. Ha egy klasszikus karórát szeretnénk, hogy tudjuk a pontos időt, ehhez az analóg karóra a jó választás. Amennyiben sportosabb megjelenést és több funkciót szeretnénk, úgy a digitális karóra a jó választás. Ha az elegancia mellett fontos a funkcionalitás is, válasszuk a sportosan elegáns analóg + digitális változatot.