Vízálló karóra

Vízálló karóra

Mennyire vízálló egy karóra?

Azt gondolnánk, hogy egy olyan óra, melyen a Water Resistant 30M, azaz vízálló 30M jelölés van, azt jelenti, hogy bátran úszhatunk vele 30 méteres mélységben, de a valóság az, hogy nem ezt jelenti. A vízállóságnak több fokozata is van. Egyre nagyobb figyelmet fordítanak a gyártók a vízállóságra. Ez múlhat a tok kialakításán, az alkatrészek közötti tömítéseken, azok minőségén.

A vízállóságot mérhetik száraz készülékkel. Ez levegővel működik, egy zárt rendszerben elhelyezik a karórát és a nyomás emelésével mérik hogy tömít-e még az óra tokja. Az óra üvegéhez egy kis mérőműszert érintenek, ami jelzi a tok legkisebb deformációját.

A másik a vizes tesztelés, mely a száraz próbához hasonlít annyi különbséggel, hogy itt már víz van a zárt búrában. A mérőműszer itt is ezredmilliméteres eltérést is jelez.

A vízállóságnak több fokozatai is van. Az alap vízállóság szinte semmilyen védelmet nem nyújt víz ellen. Ezért érdemes óvatosan eljárni. Fontos, hogy tudatában legyünk néhány általános szabálynak.

Ha egy órán a nem vízálló jelölés van, akkor egyértelmű, hogy semmilyen körülmények között nem érhető nedvesség. Ha az órán a vízálló 30M jelölés van vagy 3 ATM, azt jelenti, hogy fröccsenő víznek ellenáll. Vízbe meríteni nem szabad. Zuhanyzás és közvetlen esőben viselni tilos.

50M vízálló vagy 5 ATM azt jelenti, hogy valószínűleg víz alá kerülhet, de nem szabad úszni vele. Az úszás növeli a víznyomást és ez nem kedvez az órának. Az órák biztonságosabb viselését teszik ezzel lehetővé az óra gyártók.

Úszhatunk a 100M vízálló vagy 10 ATM jelölésű órával, de ez is csak a felszínen, vagy a felszínhez közel történő úszásra vonatkozik és nem búvárkodásra.

A búvárkodáshoz 200M vízállóság vagy 20 ATM jelölésű órára lenne szükségünk. A mélyebb merülésekhez a Diver’s 200M jelölésű, igen komoly órák alkalmasak. Vannak még ettől is magasabb jelöléssel ellátott karórák 600M és 1000M, amelyek a búvárórák király kategóriái.

Az órák vízállósága tehát egy komplex téma, az óragyártók által követett szigorú előírások miatt jó tisztában lenni a fentebb ismertetett speciális terminológiával. Ezek az információk meghatározzák majd, hogy a kiszemelt óra időtálló lesz vagy gyorsan tönkremegy a nem megfelelő használat miatt.

Víz alatti használatkor tilos  a gombok megnyomása, a korona tekerése, valamint arra is ügyelni kell, hogy a korona alaphelyzetben, teljesen betolt állapotban legyen. A karórák vízállósága idővel csökken. Minden esetben a jelölések az új karórákra vonatkozik.

Az anyagok öregszenek, elfáradnak és egy idő után nem fog tökéletesen zárni, ez természetes. Ezért megbontásnál, például egy elemcserénél különösen oda kell figyelni a tömítés megfelelő cseréjére, hogy meghosszabbítsuk karóránk vízállóságát.